Blog

Blog

Bemutatkoznak iskolánk új pedagógusai

Molnár Bianka

molnár bianka

Gyógypedagógia szakra jelentkeztem és annak keretében a gyakorlaton (egyébként Grósz Zsuzsa néninél még Bicskén) döbbentem rá, hogy tanítani szeretnék. Az ő személyisége, munkája segített a döntésemben, így úgy gondolom ő, valamint Kriszta néni a példaképem. A gyerekekhez való hozzáállásuk, végtelen türelmük és szeretetük, szakmai tudásuk bárki számára példa lehet, úgy gondolom.

A tanításban az a legjobb, hogy napról napra lehet látni a munkánk gyümölcsét, valamint a végtelen szeretetet és hálát, amit a gyerekek adnak nap, mint nap.

Az Endreszben nagyon befogadó, nyitott, kedves légkör van. Tanítótársaim rendkívül segítőkészek, tudom, hogy bármikor számíthatok rájuk és szakmai tudásukra egyaránt.

Még általános iskolás voltam, amikor eldöntöttem, hogy tanár leszek, mert nagyon szerettem gyerekekkel foglalkozni, és különleges lehetőségnek éreztem, hogy én taníthatom meg majd őket olvasni és írni. Úgy gondoltam, hogy ez egy olyan különleges tudomány, amit csak az elhivatottak tudnak jól csinálni, és én annak éreztem magam már 14 évesen.

    Dávid király a példaképem a Bibliából, mert bár komoly és felelősségteljes tisztsége volt, tudott lélekben gyerek maradni, őszintén örülni, és nem foglalkozott azzal, hogy a merev gondolkozású felnőttek emiatt kigúnyolják.

    A leginkább akkor tölti el melegség a szívemet, amikor azt látom, hogy a rám bízott gyerekek jól érzik magukat a bőrükben, önfeledten és konfliktusmentesen töltik együtt az időt akár tanórán, akár szabadidőben. Emellett nagyon jó érzés pozitív visszajelzéseket kapni, és érezni, hogy a gyerekek viszontszeretnek.

    Korábban Budapesten tanítottam a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 6 évig, majd a következő 13 évet a saját fiaim nevelésével töltöttem.

    Az Endresz György Általános Iskola nagyon családias az előző munkahelyemhez képest, hiszen az az iskola körülbelül háromszor ekkora. A kollégák között jó a hangulat, a gyerekek különlegesek, sokfélék és lelkesek, ami hatalmas kincs szerintem. Örülök, hogy itt lehetek, és köszönöm a befogadást.

Ozsváthné Nagy Zsófia

ozsváthné nagy zsófia

Godzsa Anikó

konica minolta digital camera

Emlékeim szerint már hatéves korom körül tanár szerettem volna lenni. Az olvasás szeretete és a felső tagozatos tanárnőm a magyar szak felé terelt.

   Középiskolát (Veszprém, Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium) és egyetemet (Piliscsaba, Pázmány Péter Katolikus Egyetem) is megérzés, lélek szerint választottam: mindkét esetben a nyílt napon, az épületbe lépve határoztam el, hogy abban az intézményben szeretnék továbbtanulni. A hittanár szak mellett az egyetemi jelentkezéskor döntöttem, mert a Pázmányon kötelező kétszakosság volt. Közvetve végül a második szakom is hangsúlyos szerepet kapott a pályám során, mivel ennek köszönhetően kerültem kapcsolatba a könyvszerkesztéssel és -írással, illetve a nyelvi lektorálással.

    2007-ben a bicskei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola tanára lettem. A tanítás éveit három gyermekem születése (2009, 2017, 2019) szakította meg. 2022 nyarán egy álláshirdetés láttán döntöttem úgy, hogy visszatérek a tanításhoz, óvodás korú kisfiam és kislányom miatt csak óraadóként. Így kezdtem meg a tanévet a felcsúti Endresz György Általános Iskolában.

    Mindezek mellett kedves elfoglaltságom a madarászat és a fotózás.

Nagy Evelin: Az ősz tüskés labdája – A sün

kép4
kép5

   Az ősz tüskés labdája – A sün

 

Az egyik jól ismert és legaranyosabb őszi állatunk a sün. Nem rombolják a kertet, sőt, segítenek megenni a rongáló élősködőket, és imádnak levélkupacokba kuckózni télire. De vajon kik is ők valójában?

 

Megjelenése

Egy átlagos felnőtt keleti sün testhossza 30-35 cm, farokhossza 4-5 cm, testtömege 400-1900 grammig terjed. Hátán 5000-7000 darab 2-3 cm hosszúságú tüske található. Zömök teste és rövid, vaskos végtagjai vannak. Kicsi feje hosszú, megnyúlt orrban végződik. A pofája és a tüskéi sötétbarnák, míg a testének és hasának világosbarna színe van. Fejlett bőrizomzatával és tüskéivel egy szúrós labdába tud összegömbölyödni, ha veszélyt észlel. Fülei kicsik, szeme oldalra tekintő és fekete. Talpai hosszú és hegyes karmokban végződnek. Szájában apró, de hegyes gumós zápfogak találhatók.

 

Tápláléka

A sün rovarevő, ezért főként földigilisztákat, sáskákat és egyéb rovarokat eszik, de a csigákat is szívesen elfogyasztja. Ezt néha kiegészíti madarak tojásaival, lehullott gyümölcsökkel és még gyíkokkal is.

 

Életmódja

A keleti sün az egyetlen vadon élő sünfajta Magyarországon. Dús aljnövényzetű, ritkás erdőkben szeret élni, de sokszor lehet találni falvakban és ritkán még városokban is. Éjszakai állat, így napközben alszik, este pedig élelmet gyűjt és kilométereken át sétál. A sünök téli álmot alszanak, mert nem lenne elég táplálékuk a hideg időszakban. Először is szeptember és október környékén sok táplálékot esznek meg, hogy a felhalmozott zsír kitartson arra az 5-6 hónapra. Ezután a sünök egy meleg helyet keresnek maguknak, amely főleg száraz levelekből és gallyakból áll. Legtöbbször levélkupacokba szoktak bújni, mert ott még a mínusz fokokban is melegen tudják tartani magukat. Október és november idején, amikor 8-10 C° alá hűl a levegő, a sün megkezdi a hibernálást, vagyis téli álomba merül. Testhőmérsékletük a 0 és az 5 C°-ot is elérheti, emellett szívverésük és anyagcseréjük is jóval lelassul, ezzel segítik, hogy a zsír kitartson a hibernáción át. Végül tavasszal, amikor már 10 C° felett van a hőmérséklet, felébrednek a téli álomból és élelmet keresnek. Ezt minden évben megismétlik.

 

Szaporodása

Egy nőstény keleti sün általában kétszer fial egy évben. A párzásra márciustól júniusig kerül sor. A vemhességi idő 2 hónap. A nőstény 5-7 utódot hoz a világra, akiket egyedül nevel. Az újszülött sünök körülbelül 5 grammosak, vakok, és élénk rózsaszín színük van. Tüskéik rövidek és kevesebbek, mint egy felnőtt süné. A kicsik 2 hetes korukban nyitják ki szemüket, és időről időre egyre nagyobbak, barnábbak lesznek, tüskéjük pedig egyre hosszabb és több. A nőstény 1 hónapig tejjel eteti kicsinyeit, majd elhagyja őket, így a kicsi sünöknek egyedül kell élelmet gyűjteni és élőhelyet keresni hibernációra. Sajnos ez az oka, hogy gyakran a kicsik nem élik túl a telet, mert túl fiatalok vagy gyengék a téli álomhoz. Egy keleti sün 10 évig is élhet.

 

A sün, mint háziállat

Összesen 24 fajta sün létezik, ebből pedig az afrikai fehérhasú törpesünt, a süntanreket, és az egyiptomi füles sünt szokták házikedvencként tartani, bár az utóbbi kettőt nagyon kevés háztartásban lehet megtalálni, a legtöbben a fehérhasú törpesünt szeretik. Ezt a sünt 2 afrikai sünből tenyésztették ki, kifejezetten hobbitartás céljára.

   Igaz, hogy hatalmas tüsketenger borítja hátukat, éjszakai állatok, és hogy nem is lehet velük úgy játszani, mint egy kutyával vagy macskával, de ők is imádnivaló kiskedvencek lehetnek, és amint megbarátkozik veled, örök barátod lesz.

    Ha felkeltette érdeklődésedet egy afrikai fehérhasú törpesün tartása, az interneten nagyon jó weboldalakat és videókat találsz, amik mindent elmagyaráznak a tartásukról és személyiségükről.

                                                                                           Készítette: Nagy Evelin

Forrás:

  • www.varjuvolgyi.hu
  • https://hu.wikipedia.org/wiki/Keleti_s%C3%BCn
  • http://www.torpesun.eu/
  • http://www.agrotrend.hu
  • https://amikamoda.ru/hu/dekorativnye-ezhi-domashnii-afrikanskii-karlikovyi-zhik-gde.html

Programozd a jövőd! – IT turnébusz

Csatlakoztunk az IT a jövő/d! iskolai turnéhoz, és megszerveztünk egy sorsfordító találkozást diákjaink és az informatika izgalmas világa között.

A Programozd a jövőd! keretében a mi iskolánkhoz is ellátogatott az IT turnébusz, és
ezen az élménydús napon nemcsak a diákoknak tartottak rendhagyó, gyakorlati informatikaórákat és
workshopokat, de a szülőknek is készültek egy hasznos, kötetlen előadással!

Egy erre a célra kialakított, high-tech eszközarzenállal felszerelt, látványos IT turnébusszal, felkészült szakmai oktatóstábbal, valamint különleges interaktív óratervekkel érkeztek, hogy egy felejthetetlen napot biztosítsanak az endreszes diákoknak.

A csoportok egyik fele a buszon kóstolhatott bele a 3D-nyomtatás világába, míg a másik fele az iskola robotika termében tervezett és programozott robotkonstrukciókat.

2022-ben szülőként tisztában kell lennünk az életünket átszövő digitális világ lehetőségeivel és
kockázataival. Ismernünk kell azokat a játékokat, appokat, trendeket, amivel gyermekünk annyi időt tölt – ahogy azt is észre kell vennünk, ha érdemes lenne komolyabban is foglalkoznia az informatikával, mert van hozzá tehetsége.

Az ITiner szülőknek program keretében ilyen kérdéseket boncolgattunk:
» Baj-e, ha „kütyüzik” a gyerek? Mennyi időt ajánlott a gép előtt tölteni?
» Mit engedjünk és mit ne a gyereknek?
» Hogyan változtatja meg a modern technológia az életünket?
» Hogyan változik a munkaerőpiac?
» Milyen készségekkel lehet érvényesülni ma – és holnap?
» Hol, hogyan fejleszthetők, sajátíthatók el a jövőbeni érvényesüléshez
szükséges készségek?
Volt szó továbbtanulásról, karrierlehetőségekről, és mindenről, ami még a téma kapcsán kérdésként felmerült.

Diákoknak, pedagógusoknak és szülőknek egyaránt hatalmas élmény volt!

Böde Péter vándor meseíró nálunk járt

Október 10-én Böde Péter vándor meseíró látogatott el hozzánk. Pár éve járt nálunk, s nagy sikerre való tekintettel újra elhívtuk. Az 1.-től a 6.-osztályig tartott előadásokat a gyerekeknek. Arról beszélt, hogy a mesék nekünk szólnak, utat mutatnak az életünkben, ha figyelmesen olvassuk őket. Sokszor hangsúlyozta, hogy minden ember más és máshogy értékes. Mindezt sok humorral fűszerezte.

Szüreti mulatság 2022

Október 8-án tartottuk meg a szüreti projektnapunkat, mely délelőtt egy iskolai közös tánccal kezdődött, majd szüreti felvonulással folytatódott. 

Tanítás helyett flashmobot táncolt az iskola összes tanulója, amit nagyon élveztek. A 4. és a 7. osztály, illetve a Fütyülős tánccsoport mutatott be külön táncelőadást. Ezeket aztán még többször megismételték a faluban. Traktor vontatta kocsin és szekéren utaztak a táncosok.

Az este folyamán a SZMK és az iskola közös szervezésében szüreti bállal záródott a nap. 

Táncosaink este újból bemutatták a produkciókat a bálban, aztán hajnalig mulattak a táncos lábú fiatalok és régebben fiatalok.

Köszönjük mindenki munkáját!

Október 6.

Október hatodikán az aradi vértanúkra emlékeztünk egy szép műsorral Éva néni rendezésében. Minden kopjafához állt egy palotás ruhába öltözött diák, aki egy-egy aradi vértanút jelenített meg. Az osztályok hangosan elmondták mind a 13 aradi vértanú és a mártír miniszterelnök, Batthyány nevét, miközben fehér lepellel takarta be két lány a vértanúkat, ezzel utalva szomorú végükre.

Sárkányos alkotópályázat

A népmese napján nyílt meg a sárkányos pályázatra érkezett munkákból rendezett kiállítás az iskolában. Sárkányos mesét írhattak vagy sárkányt rajzolhattak, készíthettek a gyerekek. Rengeteg gyönyörű alkotás érkezett. A kiállításmegnyitót egy félelmetes, hétfejű tűzokádó sárkány zavarta meg, aki azzal fenyegetőzött, hogy felégeti a szép, új iskolánkat, ha nem kap minden nap egy fiút és egy lányt ebédre. Egy bátor lovag próbálta megállítani, de tragikus véget ért. Szerencsére I. Attila király, iskolánk igazgatója, szembeszállt a gonosz sárkánnyal és levágta mind a hét fejét.

A díjazottak:

Felső:
arany: RáczVillő
            Kiss Fruzsina
ezüst: Schneider Molli
            Szabó Zoltán
           Rózsa Géza Márk
bronz: Kiss Márk
             Kiss Milán
             Sebestyén Noel

Alsó:
arany: Kecskés Luca
            Gondos Írisz és Ujszászi Lilla
            Szíjjártó Bence
           Sütő Kristóf
          Bakonyi Zoltán Olivér
          Korcsik Enikő, Korcsik Eszter és Kovács-Sipeki Hanna
         Blaskó Villő

ezüst: Szeidl Adél
           Szabó Júlia
          Perdéli Dominik
         Turi Levente
         Németh Kira
         Vállaji Emma
bronz: Bauer Viktória
            Babics Máté
            Kecskés Luca
            Incze Gergely –Jeney Márk –        Nagy Dávid – Vasvári Dávid
          Lehoczki Dorina
         Albert Zara
         Iski Leila
         Ujszászi Lilla és Szarvas Adrienn
         Kerekes Zsombor
        Ujszászi Lilla
       Horváth Levente
       Matus Zalán
       Jajecznik Fruzsina
       Szilágyi Szofi
      Albert Kira
      Jeney Márk
      Incze Gergely
     Séri Bence
     Pentz-Karsai Fruzsina
    Csala Hanna
    Vara Martin

Mese:
arany: Dobai Roland
Fridman Luca
ezüst: Szabó Bence
Szabó Júlia
bronz: Kerekes Zsombor
Vara Martin
Ánosi Hanna
Kecskés Luca
Németh Kira
Mihálovics Zsófia

Az Operettszínházban jártunk

Október 7-én az Operettszínházban jártak diákjainak Andi nénivel és Mária nénivel. Szabó Magda Abigél című regényének musicalváltozatát nézték meg. Bízzunk benne, hogy elviszik magukkal a mű egyik fontos üzenetét, s az iskolai közösségekben is ezt veszik alapul. “Mennyivel nagyobb élmény a jó, ha küszködni kell érte; mekkora erő úgy élni, mint egy hegymászó csapatnak, a (…) láthatatlanul egymáshoz rögzítő kötél biztonságában, együtt érezni boldogságot, bánatot, együtt izgulni, reménykedni, várni és segíteni annak a másiknak, aki éppen bajban van, aki rászorul.”

operett1

Gyalogtúra

Október 7-én a magyar diáksport napja alkalmából az első órát sétálással töltötte az iskola. A rossz időjárás miatt egy héttel el lett halasztva a túra, de ezúttal ragyogóan szép őszi időben járhattuk be a falut. Sok autós és helyi lakos üdvözölt minket örömmel.

Medve Matek GO Őszi Csapatverseny

Medve Matek GO Őszi Csapatversenyén iskolánk 7.osztályosok csapata

Rácz Villő, Széles Balázs és Turi Panka 

ezüst rangot ért el.

Felkészítő pedagógus: Bohácsné Képíró Ilona tanárnő

Gratulálunk!

310613973 5434956529887513 1712796425204939670 n