Névadónkról

Endresz György az erdélyi Perjámoson született 1893. január 6-án, sváb család gyermekeként. Édesapja rendőr, a helyi rendőrőrs parancsnoka. Tizenhat évesen, 1909-ben Szegedre került cseregyerekként, egy asztalosmester, Osváth István családjához. Ekkor tanult meg magyarul. Osváthék szerint csöndes, szorgalmas fiú volt, jól tanult, már akkor nagy ambícióval végezte dolgait, és erős akarattal küzdött kitűzött céljai felé. Anyagi körülnényei olyan rosszak voltak, hogy még a karácsonyi hazautazás költségeit sem tudták szülei előteremteni, holott ilyenkor minden cserediák hazautazott. Már ekkor pilótának készült, és álmát meg is valósította.


Az I. világháborúban mint tábori pilóta vett részt, és több kitüntetést is kapott. A háború után a Magyar Aero Express, majd a német Junkers-művek pilótájaként dolgozott, később a Magyar Aero Szövetség oktatótisztje lett. Az Amerika és Magyarország között tervezett óceánrepülés szervező bizottsága 1930-ban vezetőpilótának kérte fel, mivel az ország talán legképzettebb, legnagyobb tapasztalattal rendelkező repülögépvezetője volt. Navigátora Magyar Sándor, az óceánrepülés egyik fő szorgalmazója, akivel együtt szervezték meg, és készítették elő a nagy utat.


Hosszú és viszontagságos előkészületek után, "Justice for Hungary" (Igazságot Magyarországnak) elnevezésű gépükkel, rendkívül kedvezőtlen időjárási viszonyok között, 1931. július 15 - 16-án 25 óra 40 perc alatt repültek Harbour Grace-ből az Atlanti - óceánon át leszállás nélkül Felcsútig, ahol üzemanyaghiány miatt kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk. Óceánrepülésükkel három világcsúcsot döntöttek meg.
1932. május 21-én Bitai Gyula navigátorral Rómába repült az óceánrepülők kongresszusára, megérkezéskor a littoriai repülőtéren a gép landolás közben lezuhant, és mindketten életüket vesztették.

Endresz György kiemelkedő emberi-, sport- és hazafias teljesítményével, az akkori rendkívül válságos gazdasági körülmények között felhívta a világ figyelmét Magyarországra, a hazánkat megalázó Trianoni Békeszerződés igazságtalanságára. Demonstrálta a magyar emberek vállalkozó szellemét, bátorságát , kitartását, és ezzel kivívta más nemzetek fiainak elismerését. Ugyanakkor példát szolgáltatott honfitársainak, melyből az önbizalom, önbecsülés, a kezdeményezőkészség táplálkozhat.
Sokunk szerint megérdemli, hogy neve és cselekedete ne merüljön a feledés homályába.

Az óceánrepülés részletesebb leírása itt olvasható.

Az ismertető a Magyar Életrajzi Lexikon, és az Aranysas folyóirat 2004/7 számában közölt "A JUSTICE FOR HUNGARY" (Szepesi József) című cikk alapján készült. (Csoknyay Tamás)

Ma nevét utca őrzi: Pécsen, Budapesten (XIX. ker. Kispest), Bicskén.