Iskolai rendezvények

Iskolai rendezvények

Farsangi karnevál 2023.

Egy sikeres, vidám, örömteli napot tudhatunk magunk mögött. Mindannyian azon dolgoztunk, hogy mindenki jól érezze magát, hiszen ez a gyerekeinknek a napja volt. A táncok jól sikerültek, a jelmezek gyönyörűek voltak. A szülők, kollegák támogató együttműködése és a gyerekeink kitartó munkája nélkül ez a mulatság nem lett volna ilyen színvonalas. Köszönjük mindenkinek, aki támogatott minket!

Kulcs gyermekeinkhez

2023. február 1-jén nagy sikerű, jó humorú, elgondolkodtató, gyakorlatias előadást tartott iskolánkban Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató, főiskolai tanár, gyakorló szülő és nagyszülő. Az est témája sajnos már az általános iskolás gyermekek esetében is nagyon aktuális:Fejleszt, vagy rombol? A képernyő és az internet hatásai – A függőség kialakulása és megoldásaink.  Az előadást a Felcsút TV is rögzítette.

A program utáni jó hangulatú beszélgetéshez hozzájárult a konyhások finom pogácsája is, ezúton is köszönjük figyelmességüket. Nagy örömünkre igény mutatkozott a megjelent szülők, érdeklődők körében a folytatásra is.

Köszönjük iskolánk szülői munkaközösségének az előadás megvalósításában nyújtott segítségét.

A magyar kultúra napja – A Himnusz születésnapja

A Himnusz kétszázadik születésnapjára emlékeztek az Endresz György Általános Iskola diákjai közös versmondással és a magyar kultúrát bemutató kiállítással. A gyerekek munkáiból készült kiállítás a Faluházban megtekinthető a következő két hétben.

Petőfi Sándor születésének 200 éves évfordulója

2023-ban lesz Petőfi Sándor születésének 200 éves évfordulója. Ennek alkalmából született a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgó múzeumbusza, ami egy évig járja az országot. Bent a buszban az ülések helyett Petőfiről található szövegek, versek voltak láthatóak különféle formákban, némelyik elrejtve. Interaktív, játékos feladatok és a múzeumpedagógusok érdekes történetei alapján ismerkedhettek meg a felcsúti diákok a költő életművével december 2-án .

János vitéz (h)arcai program

2023 január 9-én és 10-én a János vitéz (h)arcai programon vesznek részt iskolánk tanulói. A PIM Mesemúzeuma és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtára Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára komplex múzeumpedagógiai csomagot dolgozott ki gyerekcsoportok számára. A programok középpontjában Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeménye áll. A foglalkozások célja, hogy interaktív módon, izgalmas formai és vizuális megoldásokat használva közelebb hozza a 7–14 éves korosztály számára Petőfi Sándor klasszikusát. A programsorozat három – különböző korosztálynak szóló – foglalkozást foglal magában: KALANDOZÁSOK JÁNOS VITÉZZEL, JÁNOS VITÉZ TÁRSASJÁTÉK és JÁNOS VITÉZ LAKOMÁI.

Helka soktornyú kastélya

Beniczky Ráhel, iskolánk 6. osztályos tanulója készÍtette ezt a gyönyörű illusztrációt. Köszönjük és gratulálunk!

helka
314332618 614490533800947 2865713893384024973 n

Karácsonyi díszbe öltözött az új iskola

Karácsonyi díszbe öltözött az iskolánk. Az új iskola dekorációjának megtervezéséhez és kivitelezéséhez az iskolánkat támogató szülők köréből megalakult a „Kreatív Endresz” csapat.   Nagyon köszönjük mindenkinek, aki segített elkészíteni az igényes, hangulatos díszletet, melynek köszönhetően egy jó hangulatú délután együtt teremtettük meg iskolánkban az ünnepek hangulatát.

Nagyon köszönjük a szülők és apedagógusok munkáját!

Bemutatkoznak iskolánk új pedagógusai

Molnár Bianka

molnár bianka

Gyógypedagógia szakra jelentkeztem és annak keretében a gyakorlaton (egyébként Grósz Zsuzsa néninél még Bicskén) döbbentem rá, hogy tanítani szeretnék. Az ő személyisége, munkája segített a döntésemben, így úgy gondolom ő, valamint Kriszta néni a példaképem. A gyerekekhez való hozzáállásuk, végtelen türelmük és szeretetük, szakmai tudásuk bárki számára példa lehet, úgy gondolom.

A tanításban az a legjobb, hogy napról napra lehet látni a munkánk gyümölcsét, valamint a végtelen szeretetet és hálát, amit a gyerekek adnak nap, mint nap.

Az Endreszben nagyon befogadó, nyitott, kedves légkör van. Tanítótársaim rendkívül segítőkészek, tudom, hogy bármikor számíthatok rájuk és szakmai tudásukra egyaránt.

Még általános iskolás voltam, amikor eldöntöttem, hogy tanár leszek, mert nagyon szerettem gyerekekkel foglalkozni, és különleges lehetőségnek éreztem, hogy én taníthatom meg majd őket olvasni és írni. Úgy gondoltam, hogy ez egy olyan különleges tudomány, amit csak az elhivatottak tudnak jól csinálni, és én annak éreztem magam már 14 évesen.

    Dávid király a példaképem a Bibliából, mert bár komoly és felelősségteljes tisztsége volt, tudott lélekben gyerek maradni, őszintén örülni, és nem foglalkozott azzal, hogy a merev gondolkozású felnőttek emiatt kigúnyolják.

    A leginkább akkor tölti el melegség a szívemet, amikor azt látom, hogy a rám bízott gyerekek jól érzik magukat a bőrükben, önfeledten és konfliktusmentesen töltik együtt az időt akár tanórán, akár szabadidőben. Emellett nagyon jó érzés pozitív visszajelzéseket kapni, és érezni, hogy a gyerekek viszontszeretnek.

    Korábban Budapesten tanítottam a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 6 évig, majd a következő 13 évet a saját fiaim nevelésével töltöttem.

    Az Endresz György Általános Iskola nagyon családias az előző munkahelyemhez képest, hiszen az az iskola körülbelül háromszor ekkora. A kollégák között jó a hangulat, a gyerekek különlegesek, sokfélék és lelkesek, ami hatalmas kincs szerintem. Örülök, hogy itt lehetek, és köszönöm a befogadást.

Ozsváthné Nagy Zsófia

ozsváthné nagy zsófia

Godzsa Anikó

konica minolta digital camera

Emlékeim szerint már hatéves korom körül tanár szerettem volna lenni. Az olvasás szeretete és a felső tagozatos tanárnőm a magyar szak felé terelt.

   Középiskolát (Veszprém, Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium) és egyetemet (Piliscsaba, Pázmány Péter Katolikus Egyetem) is megérzés, lélek szerint választottam: mindkét esetben a nyílt napon, az épületbe lépve határoztam el, hogy abban az intézményben szeretnék továbbtanulni. A hittanár szak mellett az egyetemi jelentkezéskor döntöttem, mert a Pázmányon kötelező kétszakosság volt. Közvetve végül a második szakom is hangsúlyos szerepet kapott a pályám során, mivel ennek köszönhetően kerültem kapcsolatba a könyvszerkesztéssel és -írással, illetve a nyelvi lektorálással.

    2007-ben a bicskei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola tanára lettem. A tanítás éveit három gyermekem születése (2009, 2017, 2019) szakította meg. 2022 nyarán egy álláshirdetés láttán döntöttem úgy, hogy visszatérek a tanításhoz, óvodás korú kisfiam és kislányom miatt csak óraadóként. Így kezdtem meg a tanévet a felcsúti Endresz György Általános Iskolában.

    Mindezek mellett kedves elfoglaltságom a madarászat és a fotózás.

Nagy Evelin: Az ősz tüskés labdája – A sün

kép4
kép5

   Az ősz tüskés labdája – A sün

 

Az egyik jól ismert és legaranyosabb őszi állatunk a sün. Nem rombolják a kertet, sőt, segítenek megenni a rongáló élősködőket, és imádnak levélkupacokba kuckózni télire. De vajon kik is ők valójában?

 

Megjelenése

Egy átlagos felnőtt keleti sün testhossza 30-35 cm, farokhossza 4-5 cm, testtömege 400-1900 grammig terjed. Hátán 5000-7000 darab 2-3 cm hosszúságú tüske található. Zömök teste és rövid, vaskos végtagjai vannak. Kicsi feje hosszú, megnyúlt orrban végződik. A pofája és a tüskéi sötétbarnák, míg a testének és hasának világosbarna színe van. Fejlett bőrizomzatával és tüskéivel egy szúrós labdába tud összegömbölyödni, ha veszélyt észlel. Fülei kicsik, szeme oldalra tekintő és fekete. Talpai hosszú és hegyes karmokban végződnek. Szájában apró, de hegyes gumós zápfogak találhatók.

 

Tápláléka

A sün rovarevő, ezért főként földigilisztákat, sáskákat és egyéb rovarokat eszik, de a csigákat is szívesen elfogyasztja. Ezt néha kiegészíti madarak tojásaival, lehullott gyümölcsökkel és még gyíkokkal is.

 

Életmódja

A keleti sün az egyetlen vadon élő sünfajta Magyarországon. Dús aljnövényzetű, ritkás erdőkben szeret élni, de sokszor lehet találni falvakban és ritkán még városokban is. Éjszakai állat, így napközben alszik, este pedig élelmet gyűjt és kilométereken át sétál. A sünök téli álmot alszanak, mert nem lenne elég táplálékuk a hideg időszakban. Először is szeptember és október környékén sok táplálékot esznek meg, hogy a felhalmozott zsír kitartson arra az 5-6 hónapra. Ezután a sünök egy meleg helyet keresnek maguknak, amely főleg száraz levelekből és gallyakból áll. Legtöbbször levélkupacokba szoktak bújni, mert ott még a mínusz fokokban is melegen tudják tartani magukat. Október és november idején, amikor 8-10 C° alá hűl a levegő, a sün megkezdi a hibernálást, vagyis téli álomba merül. Testhőmérsékletük a 0 és az 5 C°-ot is elérheti, emellett szívverésük és anyagcseréjük is jóval lelassul, ezzel segítik, hogy a zsír kitartson a hibernáción át. Végül tavasszal, amikor már 10 C° felett van a hőmérséklet, felébrednek a téli álomból és élelmet keresnek. Ezt minden évben megismétlik.

 

Szaporodása

Egy nőstény keleti sün általában kétszer fial egy évben. A párzásra márciustól júniusig kerül sor. A vemhességi idő 2 hónap. A nőstény 5-7 utódot hoz a világra, akiket egyedül nevel. Az újszülött sünök körülbelül 5 grammosak, vakok, és élénk rózsaszín színük van. Tüskéik rövidek és kevesebbek, mint egy felnőtt süné. A kicsik 2 hetes korukban nyitják ki szemüket, és időről időre egyre nagyobbak, barnábbak lesznek, tüskéjük pedig egyre hosszabb és több. A nőstény 1 hónapig tejjel eteti kicsinyeit, majd elhagyja őket, így a kicsi sünöknek egyedül kell élelmet gyűjteni és élőhelyet keresni hibernációra. Sajnos ez az oka, hogy gyakran a kicsik nem élik túl a telet, mert túl fiatalok vagy gyengék a téli álomhoz. Egy keleti sün 10 évig is élhet.

 

A sün, mint háziállat

Összesen 24 fajta sün létezik, ebből pedig az afrikai fehérhasú törpesünt, a süntanreket, és az egyiptomi füles sünt szokták házikedvencként tartani, bár az utóbbi kettőt nagyon kevés háztartásban lehet megtalálni, a legtöbben a fehérhasú törpesünt szeretik. Ezt a sünt 2 afrikai sünből tenyésztették ki, kifejezetten hobbitartás céljára.

   Igaz, hogy hatalmas tüsketenger borítja hátukat, éjszakai állatok, és hogy nem is lehet velük úgy játszani, mint egy kutyával vagy macskával, de ők is imádnivaló kiskedvencek lehetnek, és amint megbarátkozik veled, örök barátod lesz.

    Ha felkeltette érdeklődésedet egy afrikai fehérhasú törpesün tartása, az interneten nagyon jó weboldalakat és videókat találsz, amik mindent elmagyaráznak a tartásukról és személyiségükről.

                                                                                           Készítette: Nagy Evelin

Forrás:

  • www.varjuvolgyi.hu
  • https://hu.wikipedia.org/wiki/Keleti_s%C3%BCn
  • http://www.torpesun.eu/
  • http://www.agrotrend.hu
  • https://amikamoda.ru/hu/dekorativnye-ezhi-domashnii-afrikanskii-karlikovyi-zhik-gde.html

Programozd a jövőd! – IT turnébusz

Csatlakoztunk az IT a jövő/d! iskolai turnéhoz, és megszerveztünk egy sorsfordító találkozást diákjaink és az informatika izgalmas világa között.

A Programozd a jövőd! keretében a mi iskolánkhoz is ellátogatott az IT turnébusz, és
ezen az élménydús napon nemcsak a diákoknak tartottak rendhagyó, gyakorlati informatikaórákat és
workshopokat, de a szülőknek is készültek egy hasznos, kötetlen előadással!

Egy erre a célra kialakított, high-tech eszközarzenállal felszerelt, látványos IT turnébusszal, felkészült szakmai oktatóstábbal, valamint különleges interaktív óratervekkel érkeztek, hogy egy felejthetetlen napot biztosítsanak az endreszes diákoknak.

A csoportok egyik fele a buszon kóstolhatott bele a 3D-nyomtatás világába, míg a másik fele az iskola robotika termében tervezett és programozott robotkonstrukciókat.

2022-ben szülőként tisztában kell lennünk az életünket átszövő digitális világ lehetőségeivel és
kockázataival. Ismernünk kell azokat a játékokat, appokat, trendeket, amivel gyermekünk annyi időt tölt – ahogy azt is észre kell vennünk, ha érdemes lenne komolyabban is foglalkoznia az informatikával, mert van hozzá tehetsége.

Az ITiner szülőknek program keretében ilyen kérdéseket boncolgattunk:
» Baj-e, ha „kütyüzik” a gyerek? Mennyi időt ajánlott a gép előtt tölteni?
» Mit engedjünk és mit ne a gyereknek?
» Hogyan változtatja meg a modern technológia az életünket?
» Hogyan változik a munkaerőpiac?
» Milyen készségekkel lehet érvényesülni ma – és holnap?
» Hol, hogyan fejleszthetők, sajátíthatók el a jövőbeni érvényesüléshez
szükséges készségek?
Volt szó továbbtanulásról, karrierlehetőségekről, és mindenről, ami még a téma kapcsán kérdésként felmerült.

Diákoknak, pedagógusoknak és szülőknek egyaránt hatalmas élmény volt!