Nagy Evelin: Az ősz tüskés labdája – A sün

kép4
kép5

   Az ősz tüskés labdája – A sün

 

Az egyik jól ismert és legaranyosabb őszi állatunk a sün. Nem rombolják a kertet, sőt, segítenek megenni a rongáló élősködőket, és imádnak levélkupacokba kuckózni télire. De vajon kik is ők valójában?

 

Megjelenése

Egy átlagos felnőtt keleti sün testhossza 30-35 cm, farokhossza 4-5 cm, testtömege 400-1900 grammig terjed. Hátán 5000-7000 darab 2-3 cm hosszúságú tüske található. Zömök teste és rövid, vaskos végtagjai vannak. Kicsi feje hosszú, megnyúlt orrban végződik. A pofája és a tüskéi sötétbarnák, míg a testének és hasának világosbarna színe van. Fejlett bőrizomzatával és tüskéivel egy szúrós labdába tud összegömbölyödni, ha veszélyt észlel. Fülei kicsik, szeme oldalra tekintő és fekete. Talpai hosszú és hegyes karmokban végződnek. Szájában apró, de hegyes gumós zápfogak találhatók.

 

Tápláléka

A sün rovarevő, ezért főként földigilisztákat, sáskákat és egyéb rovarokat eszik, de a csigákat is szívesen elfogyasztja. Ezt néha kiegészíti madarak tojásaival, lehullott gyümölcsökkel és még gyíkokkal is.

 

Életmódja

A keleti sün az egyetlen vadon élő sünfajta Magyarországon. Dús aljnövényzetű, ritkás erdőkben szeret élni, de sokszor lehet találni falvakban és ritkán még városokban is. Éjszakai állat, így napközben alszik, este pedig élelmet gyűjt és kilométereken át sétál. A sünök téli álmot alszanak, mert nem lenne elég táplálékuk a hideg időszakban. Először is szeptember és október környékén sok táplálékot esznek meg, hogy a felhalmozott zsír kitartson arra az 5-6 hónapra. Ezután a sünök egy meleg helyet keresnek maguknak, amely főleg száraz levelekből és gallyakból áll. Legtöbbször levélkupacokba szoktak bújni, mert ott még a mínusz fokokban is melegen tudják tartani magukat. Október és november idején, amikor 8-10 C° alá hűl a levegő, a sün megkezdi a hibernálást, vagyis téli álomba merül. Testhőmérsékletük a 0 és az 5 C°-ot is elérheti, emellett szívverésük és anyagcseréjük is jóval lelassul, ezzel segítik, hogy a zsír kitartson a hibernáción át. Végül tavasszal, amikor már 10 C° felett van a hőmérséklet, felébrednek a téli álomból és élelmet keresnek. Ezt minden évben megismétlik.

 

Szaporodása

Egy nőstény keleti sün általában kétszer fial egy évben. A párzásra márciustól júniusig kerül sor. A vemhességi idő 2 hónap. A nőstény 5-7 utódot hoz a világra, akiket egyedül nevel. Az újszülött sünök körülbelül 5 grammosak, vakok, és élénk rózsaszín színük van. Tüskéik rövidek és kevesebbek, mint egy felnőtt süné. A kicsik 2 hetes korukban nyitják ki szemüket, és időről időre egyre nagyobbak, barnábbak lesznek, tüskéjük pedig egyre hosszabb és több. A nőstény 1 hónapig tejjel eteti kicsinyeit, majd elhagyja őket, így a kicsi sünöknek egyedül kell élelmet gyűjteni és élőhelyet keresni hibernációra. Sajnos ez az oka, hogy gyakran a kicsik nem élik túl a telet, mert túl fiatalok vagy gyengék a téli álomhoz. Egy keleti sün 10 évig is élhet.

 

A sün, mint háziállat

Összesen 24 fajta sün létezik, ebből pedig az afrikai fehérhasú törpesünt, a süntanreket, és az egyiptomi füles sünt szokták házikedvencként tartani, bár az utóbbi kettőt nagyon kevés háztartásban lehet megtalálni, a legtöbben a fehérhasú törpesünt szeretik. Ezt a sünt 2 afrikai sünből tenyésztették ki, kifejezetten hobbitartás céljára.

   Igaz, hogy hatalmas tüsketenger borítja hátukat, éjszakai állatok, és hogy nem is lehet velük úgy játszani, mint egy kutyával vagy macskával, de ők is imádnivaló kiskedvencek lehetnek, és amint megbarátkozik veled, örök barátod lesz.

    Ha felkeltette érdeklődésedet egy afrikai fehérhasú törpesün tartása, az interneten nagyon jó weboldalakat és videókat találsz, amik mindent elmagyaráznak a tartásukról és személyiségükről.

                                                                                           Készítette: Nagy Evelin

Forrás:

  • www.varjuvolgyi.hu
  • https://hu.wikipedia.org/wiki/Keleti_s%C3%BCn
  • http://www.torpesun.eu/
  • http://www.agrotrend.hu
  • https://amikamoda.ru/hu/dekorativnye-ezhi-domashnii-afrikanskii-karlikovyi-zhik-gde.html